BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тонове мъртва риба на брега на Варненското езеро

Тонове мъртва риба покри част от брега на Варненското езеро. Сигналът е бил подаден в регионалната инспекция по околната среда и водите. Експерти на инспекцията заедно с Басейнова дирекция направиха проверка на място.

Мъртвата риба изплувала по брега още в понеделник.

“При обхода фактически на нашите инспектори в северната страна на Варненското езеро виждат и установяват умряла риба от вида на трицона, гюгмюш и попчета. Били са минимални количества.”, обяснява Бейхан Хасанов, ИАРА-Варна

На следващия ден обаче количеството е значително повече. Затова се извършва и съвместна проверка от Басейнова дирекция, екоинспекцията и Изпълнителната агнеция по околна среда. Тя установява, мъртвата риба е във водата и по брега около кораборемонтния завод и село Казашко. Кислородът във водата пък е с ниски нива.

“Имало е и друг път – значи през лятото, когатов ече цъфне планктона. Тогаз вече е имало, по-голям мор. Но вече е топла водата, водата става 26-27 градуса. Сега не е такваз и това не се дължи на кислорода, което е в момента. Моето мнение – аз от 23 години съм тука.”, коментира рибарят Камен Куртев рибар.

Взети са и химически проби, които ще бъдат подложени на анализ, за да се установи каква е причината, довела до смъртта на огромното количество риба. Все още не е ясно дали това се дължи на замърсяването на езерото с фекални води заради скъсаната тръба, която минава по дъното му.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!