BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Театърът започва сезона с „Хамлет“, цели се в европейските сцени

„Хамлет“ ще бъде първата премиера

„Хамлет“ ще бъде първата премиера на ДТ „Сава Огнянов“ в Русе през новия сезон, съобщи директорът Орлин Дяков.

Постановката ще бъде на Йовко Кънев, един от младите членове на трупата. Премиерата ще бъде на 31 октомври, в нея русенските почитатели на театралното изкуство ще видят и двете нови попълнения в трупата –  Тони Тончева и Красимир Ненков. Двамата са завършили Пловдивския университет в класа на Веселин Ранков и Ивана Папазова. Играли са в театъра в Кърджали. Седмица по-късно спектакълът ще бъде игран на сцената на Националния театър на Украйна в Киев

Целта през идните две години е трупата на Русенския театър да има регулярно присъствие по европейските сцени., каза още Дяков. По думите му, няма причина русенската трупа да не може да се сравни с европейските театри.

“Имаме добра трупа с добър репертоар. Имаме и регулярно присъствие на българските фестивали”, аргументира се Дяков. По думите му проектът “Хамлет” е първи опит русенската трупа да поеме в тази посока.

Четири ще бъдат премиерите през новия сезон, а репертоарът на трупата ще включва общо 13 постановки, каза още Дяков. .След „Хамлет“, следва „Видрица“ на поп Минчо Кънчев, като това ще бъде моноспектакъл на Николай Урумов, наречен „Мъжка задушница. Режисьорът Петър Денчев пристига в Русе с продукцията „Хоро“, с участието на Симеон Лютаков. След това Теди Москов ще постави „Редки тъпанари II”, с премиера в края на април, или началото на май догодина.

През зимата Орлин Дяков ще постави на сцената пиесата на Себастиан Тиери „Индийска банка“ в превод на Михаил Билалов, с участието на Николай Урумов. Още един проект очаква бял свят с Асен Блатечки по „Суматоха“ на Радичков.

Нито едно заглавие от предишния сезон няма да падне, заяви Дяков.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!