BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С какви празненства посрещат лятното слънцестоене по света

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили.

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали – от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани.

Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Традицията води началото си от езичеството. Тази година обаче не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid 19.

Испания отбелязва лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени – масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.

В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Обикновено на Таймс скуеър в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика. Заради новия коронавирус площадът тази година няма да събере почитатели на йогата, а празникът ще бъде отбелязан с курсове по йога по интернет.

В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.

Украйна празнува като Испания – почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.

В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.

Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано “Укон юхла” – на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на “Уханус” – в чест на Йоан Кръстител. Езическите корени в празника са навсякъде – огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!