BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сняг и студ през новата седмица

Истинската зима започва, през новата седмица страната ще бъде покрита със снежна покривка, студ ще скове България, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Понижението на температурите ще продължи и те вече ще станат близки и малко по-ниски от обичайните. Ще има и чести валежи, като сумарните количества за периода ще са значителни.

Днес в централните и източните райони от Северна България и високите полета на Западна ще вали и дъжд, и сняг и там в отделни райони ще има условия за поледици. В Южна България валежите ще са от дъжд. Заради очакваните обилни валежи за 5 области – Смолян, Кърдгали, Хасково, Ямбол и Бургас е обявена втора степен на опасност оранжев код,  жълт предупредителен код, а за останалите области – предупреждението е от първа степен – жълт код.

През деня вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и умерен и с него ще започне по-трайно застудяване. Минималните температури ще са от около минус 1° в северозападните райони до 5°-6° в крайните южни; максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна – между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

Във вторник по-обилни снеговалежи се очакват, както в Родопите, така и в равнинните райони на Пазарджишко, Пловдивско и Старозагорско. Около средата на седмицата валежите ще намаляват, но ще започне плавно захлаждане.

В сряда валежите постепенно ще спрат. В четвъртък, след временни разкъсвания и намаления, облачността отново ще се увеличи и ще завали слаб сняг. Температурите ще се понижават постепенно и в четвъртък и петък минималните в цялата страна ще са отрицателни, а в по-голямата част от Северна България и дневните ще остават около и под 0°.

През почивните дни вятърът ще отслабне, вероятността за валежи е малка, облачността ще се разкъсва, но ще остане предимно значителна. Ще бъде доста студено, сутрин на места в Северна България температурите ще са около и под минус 15°, а дневните в цялата страна ще са отрицателни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!