BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След фалстарт: Новата система за глоби на “Дунав мост” била в изправност

Стартирането на новата система за проверка на неплатени глоби на преминаващите границите се оказа неуспешно. Вчера голяма част от хората се оплакаха, че им се търсят пари за вече платени глоби и че са карани да плащат такива, които тепърва им се връчват.

Проблемът се оказа в това, че системата, която се използва на границата не показва данните по същия начин като тази в КАТ. Проверенина ГКПП “Дунав мост” обясниха, че служителите на границата не виждали данни за това кога е извършено дадено нарушение, дали фиш или акт за него е вече връчен и дали той е вече платен.

Така много от тях се оказаха в безизходица и прекараха часове на пунктовете за изясняване на обстоятелствата. А някои дори се връщаха до Русе, за да плащат глоби заради липсата на банкова карта.

Днес институциите проговориха. На брифинг тази сутрин излязоха директорът на РД “Гранична полиция” -Русе Димитър Чорбаджиев и началникът на “Пътна полиция”- Русе гл.инсп. Михаил Манов.

Особеност на “Дунав мост” е, че проверката всъщност се извършва на територията на Румъния.

“На територията на Румъния мерки за административна принуда не се реализират, тъй като няма как на територията на друга държава ние да извършваме това нещо. Ако се наложи на някой гражданин да му бъде отнето свидетелство за управление, той ще бъде върнат на територията на България и тук съответно ще се предприемат действията, които предвижда законът.”, обясни Чорбаджиев.

Проверките се извършват от служители на Пътна полиция, тъй като Гранична няма такива правомощия.

“За два дни са проверени 748 документа, като общата им стойност е 104 450 лева. 256 от тях са платени чрез ПОД терминал на границата”, коментира Манов.

Издадени са още 16 акта за установено административно нарушение, а заповедите за принудителна административна мярка са 21, т.е. отнети свидетелства за управление и смъкване на регистрационни номера.

При смъкване на номера, Пътна полиция вече няма ангажимент към колата. Все пак на водачът се дава определено време, в което да придвижи автомобила си.

На въпрос защо на хора с вече платени глоби, проверката ги е показвала като актуални, гл. инсп. Манов отговори, че този проблем може да се получи при грешно попълване на документите при плащане на глобатата.

“При едно объркване на цифра, серия или конкретно ЕГН, или юридическо лице се получава така, че в системата не се отразява глобата, че е платена. Извършва се справка и коригираме нещата”, обясни Манов.

Той още направи уточнение, че ако тепърва се връчи акт или фиш на някого, той може да продължи пътя си, като остава задължението му да го плати в 14-дневен срок.

На този етап вече се издава документ, на който подробно са описани всички подробности около установените нарушения на проверените.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!