BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Светлина в тунела: Следващите 2-3 седмици са последния връх

не е ясно дали малария

Следващите 2-3 седмици ще са последния връх, който трябва да преминем“. Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред БНТ повишението на случаите на коронавируса в страната.

След това Кунчев прогнозира „дълъг светъл период“. От 2022 г. според него SARS-CoV-2 може да стане традиционен есенно-зимен вирус, който да преминава без да взима голям брой жертви.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

По думите му напоследък се е променила симптоматиката на вируса. „През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е COVID. Сега напротив, започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, заяви Кунчев..

20% от новите случаи са на хора под 19 години, като вирусът се разпространява и в ясли, детски градини и училища, но при по-леко преминаване сред подрастващите.

До този момент в България не са регистрирани проби с южноамериканския вариант на вируса, за който вчера Румъния обяви, че е достигнал до страната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!