BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

САЩ празнуват Деня на независимостта

Съединените американски щати

На 4 юли Съединените американски щати отбелязват националния си празник – Деня на независимостта.

На този ден през 1776 г. във Филаделфия, на конгрес с участието на тринайсет колонии, е подписана американската Декларация за независимост, подготвена от Томас Джеферсън. Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и е национален празник на страната.

По това време жителите на 13 британски колонии, разположени край източното крайбрежие на днешните Щати, водели война с английския крал и парламент. Войната започнала през 1775 г. Тя се водела за освобождение на американските земи от английското колониално робство. Тази теза била точно формулирана в Декларацията на независимостта, подписана от управниците на колониите. За пръв път в този документ колониите били наречени Съединени Щати на Америка. Така се родили Щатите като свободна и независима страна.

Съгласно Декларацията САЩ са федеративна република, начело на която стои президент, избиран за 4 години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите.

На 4 юли се отбелязва и годишнина от даряването /1884 г./ от народа на Франция на народа на САЩ на „Статуята на свободата“ (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!