BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенци затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя /ВИДЕО/

[embedded content]

Русенци затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя в знак на признателност към хилядите опълченци, руски, финландски и румънски воини, дали живота си за Освобождението на България.

„На тези герои ние сме длъжници. А това, впрочем, е дълг, който можем и трябва да изпълняваме с лекота – достатъчно е само да следваме тяхната посветеност и техния подвиг, както и да помним, че трябват дела, а не думи! Макар и в Русе да не са водени най-масовите сражения, то не означава, че във всяко русенско сърце не е бил идеала за свобода! Русе дава не само герои-революционери, но и строители на съвременна България – хора безстрашни и предприемчиви! Нека помним, че свободата се извоюва с оръжие, но се пази с дух!“, каза в словото си пред присъстващите изпълняващият длъжността областен управител на област Русе Свилен Иванов.

Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужи НВПр Русенският митрополит Наум в съслужие със свещеници от Русенската епархия.

За повдигане на патриотичното настроение се погрижиха и децата от Общинския младежки дом, които изпълниха „Къде си, вярна ти любов народна“.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя, русенци буквално затрупаха Паметника на свободата с венци и цветя, в знак на признание за Освобождението.

Сред официалните гости бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Георги Стоилов, Бюрхан Абазов, заместник-областният управител Валентин Колев, кметът на община Русе Пенчо Милков, както и неговите заместници, председателят на Общинския съвет  Иво Пазарджиев, общински съветници, представители на други държавни и местни институции, третият секретар на Генералното консулство на Русия в Русе Любов Агеева, граждани и гости на града.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!