BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русенската митрополия получава икона на Св. Лука Войно-Ясенецки с частица от неговите мощи

Русенската митрополия ще получи икона на Св. Лука Войно-Ясенецки

Русенската митрополия ще получи икона на Св. Лука Войно-Ясенецки с вградена частица от неговите мощи, съобщи Негово Високопреосвещенство русенският митрополит Наум.

Иконата е дарение от Украинската православна църква и ще бъде донесена днес в катедралния храм “Св.Троица” в Русе от Балтския и Ананиевски митрополит Алексий. Очаква се тя да пристигне в храма около 10 часа сутринта. Там митрополит Алексий и съпровождащата го делегация ще бъдат посрещнати от НВПр митрополит Наум и свещеници от Русенската епархия.

Митрополит Алексий ще донесе в Русе и иконата “Покров Богородичен” от село Пасицели, Украйна. Тя ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм в Русе до 19 септември тази година.

Архиепископ Кримски и Симферополски Лука, (Валентин Феликсович Войно-Ясенецки), е роден на 27 април 1877 година. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1923 г. приема монашеско пострижение и името Лука. Подобно на св. апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му “Дух, душа и тяло”.

Канонизиран през 2000 г. от Руската православна църква.

От Русенската св. Митрополия приканват православните християни да вземат молитвено участие в богослуженията, за да се поклонят пред св. мощи и споделят духовната радост.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!