BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румънският парламент одобри дистанционно извънредното положение в страната

Румънският парламент одобри днес указа, издаден от президента Клаус Йоханис за въвеждане на извънредно положение на територията на Румъния за срок от 30 дни, съобщи Аджепрес.

Решението за въвеждане на извънредно положение е било одобрено единодушно с положителния вот на 445 парламентаристи чрез дистанционно електронно гласуване. В парламентарната зала са присъствали само председателите на двете камари на парламента, а депутатите и сенаторите, много от които се намират в изолация, са гласували чрез специално разработена компютърна програма.

Цялото румънско правителство, както и ръководството на управляващата Национално-либерална партия (НЛП), се самоизолираха в края на миналата седмица, след като сенатор от НЛП беше диагностициран с коронавуруса.

Указът предвижда от 1 до 15 години затвор за възпрепятстване на борбата срещу болестите в Румъния, ако това доведе до смъртта на един или повече хора. Нормативният акт предвижда също наказание от 1 до 5 години затвор или глоба при деклариране на неверни твърдения с цел да се скрие съществуването на риск от заразяване с инфекциозно заболяване. Неспазване на условията на карантина или хоспитализация се наказва с между 6 месец и 3 години затвор или глоба, а ако това доведе до разпространение на заразна болест – със затвор между 1 и 5 години.

Предаването чрез каквито и да е средства на заразна болест от лице, което знае, че страда от тази болест, на друго лице се наказва с между 2 и 7 години затвор и лишаване от някои права, а ако това доведе до смъртта на едно или повече лица – с между 7 и 15 години затвор и лишаване от някои права.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Румъния достигна 277 души, като шестима пациенти са подложени на интензивно лечение, а 25 души са обявени за излекувани.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!