BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА НВПр РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

Възлюбени в Господа чеда на св. ни Църква,

Приближаваме към края на една тежка за цялото човечество година. Година, в която на изпитание бяха поставени духовните и нравствените устои на цялото ни общество. Година, в която една невидима заплаха изцяло промени живота ни, с който може би удобно бяхме свикнали, допринасяйки за откриването на много и от най-доброто, но и, за съжаление, от не съвсем доброто, оставащо иначе дълбоко скрито вътре в нас.

Мнозина претърпяха и продължават да търпят тежки страдания не само от здравословен и физически, но още и от психически, икономически и друг характер. Не е малък, уви, и броят на онези, които изгубиха и ще продължават да губят живота си в резултат от разразилата се пандемия.

Като органична част от своя народ и от обществото ни, Българската православна  църква също не беше подмината от това изпитание, както и от други изкушения за църковния живот.

Често гласът на трезвия разум беше заглушаван от ненужни улични дебати, в които мнозина достигнаха до истинско ожесточение в отстояването на позиции, лишени не просто от разумност, но и от най-елементарна християнска и чисто човешка любов към ближния.

Пандемията се оказа пореден повод за противопоставяне в църковното ни общество и за прояви на ревност не по разум.

Сега обаче всичко това трябва да утихне и да отстъпи пред радостта от очакваното посрещане на светлия празник Рождество Христово. Защото днес Божият Син влиза в нашия свят като дете, за да ни припомни със Своята невинност, че всички ние сме чеда на нашия Небесен Отец и всеки от нас е тук, на този свят, благодарение на Господнята любов. Същата тази любов, благодарение на която Той изпрати сред нас и Своя Единороден Син – „да подири и да спаси погиналото“ (Лука 19:10). Любов, пред която са безсилни цялата злоба и ненавист на този свят, и която трябва да ни смири и да пробуди в нас милостта, състраданието и човеколюбието, които Бог винаги очаква от Своите верни.

Въплъщението на Божия Син, Неговото идване в света на човеците, означава помиряване между небето и земята и край на безнадеждността, страха и отчаянието, с които бе живяло ветхозаветното човечество.

Със Своето въчовечаване, в дивното тайнство на богочовечеството Господ Иисус Христос изпълни докрай Божията воля за човека и ни посочи пътя към нашето богоуподобяване. Понизи Себе Си, за да въздигне нас; живя сред нас, за да ни научи как ние да живеем със себе си и със Самия Него; страда за нас и прие унизителната кръстна смърт, за да строши портите на ада и да отвори за всеки от нас дверите на Царството Божие; възкръсна, за да направи и нас участници в Своята победа над смъртта и във Възкресението.

Тази велика Божия милост към човечеството ние получихме и продължаваме да получаваме даром, но затова можем да бъдем достойни за нея единствено когато вярно следваме оставения ни от Спасителя Христа пример.

Изпитанията, трудностите и страданията, през които и занапред ще преминаваме, не трябва да ни угнетяват и да събуждат в нас егоизъм, а напротив: да бъдат повод за още по-дълбоко осъзнаване на нашата принадлежност към Христа, към богочовешката общност на Неговата света Църква. По човешки ние сме слаби, но с Христа можем да победим всяко изпитание и изкушение, и най-вече да удържим победата над стария човек в самите нас: най-важната цел, задача и смисъл на този земен живот. Да се уподобим на раждащия се във Витлеем заради нас и нашето спасение Богочовек, Господ и Спасител наш Иисус Христос, Който ни преподаде пълнотата на Божията воля за нас, Който ни научи на милост и състрадание, на щедрост и саможертва и Когото трябва да виждаме и да разпознаваме в лицето на всеки страдащ, угнетен и унизен до нас. Защото, както Сам Той ни говори от страниците на светото Евангелие, „…доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили“ (Мат. 25:40).

Благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух бъдат с всички нас, амин!

Честито Рождество Христово!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!