BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рибари недоволстват: В Румъния ловят, при нас удължиха забраната

корморани и гларуси

Професионални рибари от Силистренско недоволстват заради удължената от Министерството на земеделието, храните и горите забрана за стопански риболов на дунавска скумрия/карагьоз/, каза председателят на УС на СНЦ “Рибарско сдружение Ветрен – 396” Афтени Чобанов.

Забраната е с мотив за опазване на биологичното разнообразие и “възникнала необходимост” за запазване на популациите на пролетно-лятно развъждащите се риби в Дунав

По думите на Чобанов, потърпевши от това са българските рибари, тъй като съседите им от отсрещния бряг на Дунав работят на пълни обороти.

В румънския участък на Дунав забраната за улов на всякакъв вид риба е 45 дни, но за дунавската скумрия е 15 дни – от 20 април до 4 май, уточни Чобанов. С новата заповед на министерството в България забраната за улов на дунавска скумрия става 45 дни.

Рибарите са изпратили писмо до Министерството на земеделието , храните и горите, в което се настоява да се отмени заповедта за удължаване на забраната. Ако исканията им не се удовлетворят, те остават в готовност за протестни действия. Действията им са подкрепени от колегите им в Белене и Никопол.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!