BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пускат електронната система за ваксиниране, как да се запишем?

Снимка: Unsplash

Електронната система за записване за ваксинация ще заработи днес в 17 ч., обявиха създателите от държавната фирма „Информационно обслужване“. Тя дава възможност за запазване на час за имунизация най-рано след седмица, т.е. ако регистрацията се направи днес, първата възможна дата ще е 11 март.

Регистрацията се прави с лична карта чрез изписване на ЕГН. Процесът се състои от общо четири стъпки. Първо се попълват личните данни на гражданина – по личната карта. Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата ще изпрати и напомняне за ваксинацията. Ако се допусне грешка, системата проверява автоматично за тях.

Втората стъпка е да посочим предпочитана ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга.

След това се избира населеното място, в което искаме да се имунизираме, както и в кой център искаме да го направим. Има и географска карта, от която също може да се избира.

Последната стъпка е изборът на час. Те са на всеки 10 минути. Всеки час се изразява в проценти, тъй като центровете разполагат с различен брой столове. Така, ако те са 4, при всеки избран час процентът намалява с 25%.

На страницата е качено и т.нар. информирано съгласие, за да има възможност да се попълни предварително. Може да се избере видът на ваксината, както центърът за имунизация. Системата обаче не обхваща личните лекари и при тях часове не могат да се запазват.

„Личните лекари са изключени, защото спецификата е много различна, някои са единични практики, други са в групови практики, има такива, които отговарят само за възрастни, само за деца. Не можем да намерим унифициран подход, който да важи като за ваксинационните центрове“, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

24 часа преди имунизацията записалият се ще получава есемес или имейл за напомняне. Записаният час не е окончателен и може да бъде отказан. Системата ще бъде видима след 17 ч. на страницата на Националната здравно-информационна система.

Системата ще стартира, но тя не може да реши проблемите с доставките, обясниха създателите й. Здравният министър каза, че идеята е да могат да се предвиди по-добре броят на хората, които искат ваксини и процесът да бъде улеснен. Ваксинираните с първа доза на „АстраЗенека“ ще бъдат вписани служебно. Ако са оставили данни за контакт – телефон или имейл, ще получат съобщение за датата на втората инжекция.

„Да се опитаме да въведем ред, да коригираме и управляваме процеса на наплив към лечебните заведения“, обясни той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!