BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата подкрепя отмяната на съкратеното производство за умишлено убийство

Прокуратурата подкрепя

Прокуратурата подкрепя предложенията за законодателни промени, които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно производство в случаите на умишлено убийство и тежка телесна повреда.

Становището на държавното обвинение изрази лично главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия, където законопроектите бяха обсъдени на първо четене.

Предложенията са общо четири. Първите три се припокриват, а техни вносители са депутати от БСП, ВМРО и „Воля“. Най-общо тяхното становище е, че даваната при съкратено производство възможност за редуциране на наказанието на престъпника е несправедливо. Според тях не следва справедливостта на наказанието да се жертва заради стремежа към ускорени срокове на съдебния процес.

Предложението на управляващите от ГЕРБ е по-различно. Според тях този институт трябва да се запази, но съдът трябва да преценява за всеки отделен случай дали да редуцира наказанието. Предложението на управляващите е от досегашните една трета, редукцията да се намали до една пета.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!