BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Произведоха първите количества хлорохин, започва доставката по болничните аптеки

Произведени са първите 244 болнични опаковки хлорохин. Това съобщи директорът на държавното предприятие Бул Био – НЦЗПБ д-р Румен Кофинов пред премиера Бойко Борисов, който заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и с директора на болница “Пирогов” проф. Асен Балтов посети предприятието.

От днес започва доставката на медикамента по болничните аптеки, първите количества ще бъдат изпратени в София, където е и най-голямата концентрация на заболели от коронавируса. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването.

По думите на д-р Балтов, количеството е достатъчно за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19. Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба.

Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения, каза още д-р Балтов. Наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.

Премиерът е разпоредил още днес да започнат доставките в цялата страна.

Според проф. Мугафчийски, хлорохинът е лекарственият продукт, на който може да се разчита в момента. Той допълни, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!