BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Продадоха единствения български спасителен кораб. Протест съпътства търга

Спасителният кораб „Перун“ е продаден на търг с тайно наддаване. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ се разделя с могъщият ледоразбивач срещу 280 000 лева. Самата му продажба и обществената поръчка за нови спасителни кораби предизвикаха недоволството на експерти по морско дело и спасяване. Днес те се събраха пред сградата на администрацията във Варна на мълчалив протест, за да изразят несъгласието си.

Протестиращите искат отмяна на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба и наказателна отговорност за хората, които са виновни 12 години плавателният съд да стои на котва.

„Перун“ е единствения български спасителен кораб, построен преди повече от 40 години в бившия съветски съюз. Той може да спасява, както плавателни съдове, така и хора, разбива лед и гаси пожари. Всичко това в бури и над 10 метрови вълни. Перун е изваден от експлоатация преди 12 години, а сега състоянието му е плачевно.

Главният механик Петър Петров казва, че кораба е оставен умишлено да се унищожи.

„Тези катери, които съществуват за спасяване на хора, те не могат да излязат в морето. Корабът Перун бе предназначен за спасяване на големи кораби. Ние сме влачили и фериботи.“

Специалистите са убедени, че корабът може да се ремонтира и да се пусне в експлоатация, вместо да се продава. За да може да има сигурна спасителна машина в морските ни територии.

Корабът „Перун“ ще се счита за продаден след окончателното приключване на процедурата и изповядването на сделката.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!