BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пристига първата доставка от ваксината на „Модерна“

Днес ще пристигне първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от „Модерна“.

Тя е втората ваксина, която Европейската агенция по лекарствата одобри за прилагане в ЕС. Всички пратки за ЕС и Европейското икономическо пространство ще се изпълняват от швейцарска логистична компания.

Ваксината на Модерна е тествана върху близо 30 хиляди участници на възраст между 18 и 94 години. Медикаментът подготвя организма сам да се предпази от Covid- 19. Той съдържа молекула, наречена информационна РНК (иРНК, mRNA), която носи информация за образуване на „spike“ протеина на вируса. Това е вид белтък, разположен на повърхността на вируса SARS-CoV-2, който е необходим за навлизане на вируса в клетките на организма.

Клетките в организма на ваксинираните разчитат информацията на иРНК и временно започват да синтезират spike протеина. Впоследствие имунната система на човека разпознава този протеин като чужд, започва да произвежда антитела и да активира Т клетките (вид бели кръвни клетки), които да го атакуват.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!