BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приравняват електрическите тротинетки с велосипедите

електрическите тротинетки

Електрическите тротинетки да се приравнят с  велосипедите. Това е едно от предложенията за регулиране на новите превозните средства, съобщи председателят на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова в ефира на БТВ.

По думите й, тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно. В случаите на нарушения се предвиждат санкции както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН.

Младежите от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а тези над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч. Хората, които карат тротинетките през нощта, задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си. Каската на този етап е задължителна. Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

Поне засега тротинетките няма да се регистрират.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!