BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът Радев подчерта приноса на Русе за Освобождението на България

Русенци с основание се гордеят със своя огромен принос за Освобождението на България.

Това каза пред Паметника на свободата в Русе президентът Румен Радев в словото си по повод 142-годишнината от освобождението на града.

„Много преди освободителните руски войски да влязат в града, русенци вече бяха свободни по дух, бяха свободни в своите мисли и действия, бяха свободни в мечтите си за една бъдеща силна, свободна и достойна България”, каза още Радев. По думите му, еуфорията от свободата е отключила самочувствието, прогресивния дух и стремежа към новото, натрупан от русенци през годините на Възраждането. “Не е случайно, че вашите предци бързо превърнаха Русе в център на икономически и културен подем”, каза Радев. По думите му изразът “За първи път в България” се е превърнал в една от емблемите на Русе – европейската врата на България.

“Затова съм изключително доволен, че вие, техните наследници, продължавате тази традиция. Сигурен съм, че сплотени около новото общинско ръководство, Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център, като важен елемент от Дунавската стратегия”, каза още държавният глава.

Тържествата по случай 142-годишнината от освобождението на Русе започнаха с възстановка на посрещането на руските войски начело с генерал Тотлебен пред катедралния храм “Св. Троица”. След това, предвождани от Общинския духов оркестър присъстващите се отправиха към Паметника на свободата, където държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния караул и приветства русенци.

Слово по случай празника произнесе кметът Пенчо Милков.

„Отдаваме почит на руските войски, на чиято жертвоготовност дължим свободата си.“, каза градоначалникът и допълни. „Но помним ли четниците си? Костите им са тук, но пазим ли ние духа им?“

„По-непоклатима от всяка империя е робската империя и затова заедно да се заемем със  скъсването на робските вериги“, каза още Пенчо Милков.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!