BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правят изпитите след 7 клас комбинирани

636 двойки на изпитите след 7-ми клас

Министерството на образованието и науката предлага изпитите след 7 клас вече да представляват интегрирани тестове, съобщи министър Красимир Вълчев.

Тестовете за национално външно оценяване след 7 клас ще бъдат комбинирани – децата вече ще полагат изпит по български, заедно с обществени науки и по математика и природни науки. Предлага се промяна и в скалата за оценяване на матурите – минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки, вместо досегашните 23, при максимално 100 точки.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

За природните науки ще бъдат предложено отпадане на понятия и излишна фактология.  За учениците в 5,6 и 7 клас се предвижда въвеждането на нов предмет – Дигитални технологии и креативност. Името на предмета „Околен свят” пък ще сменено с „Родинознание”, без това да доведе до промени в учебната програма.

Не се предвиждат промени в програмата заложена за предметите – български език и литература и история.

Според министъра, промените биха могли да се въведат от учебната 2022-2023 година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!