BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почитаме св. праведни Йосиф Обручник, земния баща на Исус

св. праведни Йосиф Обручник

На 26 декември се почита паметта на св. праведни Йосиф Обручник, земния баща на Исус.

Запомнен със своя съвършен и добродетелен живот, Свети Йосиф помагал с всички сили на Дева Мария и Богомладенеца, като ги предпазвал от гнева на цар Ирод. В съня му се явил ангел господен, който му заповядал да бяга от Ирод с детето и майка му в Египет. Без колебания той тръгнал още през нощта на далечен път, за да запази живота на малкия Христос. Когато царят умрял, пак ангел се явил на Йосиф в Египет, и му казал, че вече могат да се върнат в Израел, защото онези, които са желаели смъртта на детето, не са вече между живите.Междувременно родителите спазили всички обичаи за представянето на детето в църквата на осмия и на четиридесетия ден от неговото раждане – Васильовден и Сретение Господне.

Почита се още паметта на цар Давид, като славен родоначалник на Исуса Христа и на Иаков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

Имен ден празнуват носещите имената Йосиф, Йоско, Йоска, Дарко, Дарина, Давид, Дако.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!