BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почитаме най-новите български светци – баташките мъченици

най-новите български светци

На днешния ден Българската православна църква почита най-новите български светци – баташките мъченици.

Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България.

През март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. канонизацията беше извършена в катедралния храм „Свети Александър Невски” от патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква. За ден в прослава на избитите през 1876 г. в храма в Батак българи в църковния календар беше записана датата 17 май. Това бе и първата канонизация от 1964 г., когато беше канонизиран Софроний Врачански.

Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак – Иван, Илия и други.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!