BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подробности за онлайн обучението в Област Русе

Обявяването на извънредното положение постави много въпроси в кои сфери работата трябва да продължи и в кои да бъде временно прекратена. Но това, което не подлежи на обсъждане, е, че учебните заведения трябва да затворят врати. 

За да не изостават обаче учениците, бяха отворени други врати – онлайн порталите. Още в петък министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че от понеделник учениците започват дистанционно електронно обучение. Препоръка за това бе заложена и в заповедта на здравният министър Кирил Ананиев за обявяване на извънредното положение. 

Дистанционно обучение от понеделник

Вече станаха ясни и подробностите покрай осъществяването на електронното обучение. Учениците и техните родители ще могат да използват онлайн платформи, създадени специално за цел образование. Известен избор е G Suite (Google for Education), която предлага лесни възможности за връзка между учители и ученици – предаване на материали, решаване на задачи, анализиране на текстове, даване на обратна връзка и т.н.

Всяко училище в областта има правото да реши кой е най-подходящият онлайн метод за предаване на уроци на учениците, но важното тук е, че абсолютно всички училища в региона имат тази готовност.

През последните дни учители се свързват с ученици и родители, за да обяснят как ще протече процесът, обясни Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе.

“Учениците и техните родители ще получават съобщения за точните часове, в които ще се провежда даден урок. Продължителността ще бъде от 20 до 30 минути, съобразена със здравословните изисквания за работа с дисплей. На учащите ще бъдат давани и точни указания какви задачи и упражнения трябва да решават – с други думи домашни. Изпълнението ще се подава на учителите по различни начини, определени от тях. “, обясни Георгиева.

Ще могат да бъдат попълвани и контролни, но в никакъв случай няма да бъдат писани оценки, нито ще бъдат провеждани онлайн изпити, уточниха от инспектората.

За децата, които нямат достъп до онлайн среда, има други решения, за да не изостават с обучението. Първият вариант е то да бъде осъществявано по телефон. Учителят звъни и дава указания на ученика, който след това връща обаждане, за да се отчете – успял ли е да се справи и ако не – какво го е затруднило. А самите материали ще бъдат физически проверени, когато децата се върнат на училище.

Тези, които нямат достъп и до телефон, могат да получават материалите на хартия. Обикновено става дума за деца от социално слаби и уязвими групи, които работят със социални медиатори. Именно последните ще разнасят хартиените уроци. Това ще се случва един път в седмицата под най-строги мерки за сигурност.

Важна подробност е, че на учениците няма да бъде предаван нов материал, а старият ще бъде затвърждаван. Целта на електронните занятия е по-скоро децата да не губят форма и концентрация, а също така и да бъдат заети, за да се ограничи тяхното излизане навън с оглед на тяхното здраве и това на близките им.

За да спомогнат това, РУО – Русе и Държавен куклен театър – Русе организират съвместна инициатива. Утре те имат среща, на която ще обсъдят изваждането на изиграни постановки от фонда на театъра, които да бъдат качени онлайн, за да могат децата да се забавляват вкъщи – особено най-малките и най-палавите.

От регионалното управление потвърдиха думите на министъра, че е рано да говорим за конректното протичане на изпитите в края на годината. Такива със сигурност ще има, тъй като 60% от материала вече е предаден, но увериха, че ще бъдат проведени единствено върху усвоената материя.

 Повече за Google for eduaction

1. Hangouts meet (Google meet) – възможност за преподавателите да организират видео срещи с ученици по класове и предмети

  • приложението е безплатно и е съвместимо с Android и IOS
  • Използване на– видеоконферентна връзка с учениците, включване на до 250 участници
  • Споделен екран – възможност на учителя да представя уроци чрез презентации, електронни учебници и ресурси, Кан Академия , „Уча се“ и други учебни материали.
  • Възможност на учениците да задават въпроси и участват в учебния процес на живо в реално време или с чат.
  • Възможност за запис на онлайн видео уроци, които да бъдат споделени в облака, електронния дневник или социални групи
  • Включване – с google акаунт

2. График за онлайн обучение с Google календар

Всички часове се насрочват като събития в определен ден и час. Ще има линк за видео връзка чрез Hangouts meet по предмети. Този график ще бъде достъпен чрез Школо до ученици и родители.

3. За учениците от начален етап (I – IV клас)
Освен възможностите за видео консултации и насоки, които дава графика с Google календар, учителите комуникират с родителите на малките ученици чрез Школо или социални групи. Споделяне на предварително записани видео уроци.

4. За учениците в прогимназиален етап (V – VII клас)
Видео обучение и консултации с учители по график (Google календар) с възможностите на Hangouts meet

  • Google виртуална класна стая – Учениците използват акаунти в училищния облак. Учителя създава потоци с различни ресурси във виртуалната класна стая. Съществува възможност за обратна връзка – представяне на проекти, домашни, тестове и други изпълнени задачи. Заданията се изпълняват в удобно за учениците време.
  • Комуникации чрез електронния дневник
  • Използване на училищните имейли

Директорите на училища в Област Русе споделят, че през последните дни работят в пълен синхрон помежду си и с Регионалния инспекторат, за да могат да осигурят на учениците и техните родители възможно най-леко преминаване на извънредната ситуация.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!