BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Подаването на ток в мрежата причинило взрива в Хитрино, цистерната не била годна за експлоатация

Последната цистерна

Подаването на ток в мрежата е причинило взрива на 10 декември 2016 г. на ж.п.-гарата в Хитрино, при който загинаха 7 души.

Това е изводът на експерта проф.д-р инж. Иван Миленов, който бе представен днес пред Окръжния съд в Шумен . Обвиняеми по делото са русенците Димитър Михнев и Радослав Петков. Те управлявали влаковата композиция,  дерайлирала в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гарата.  След направено обстойно проучване проф. Миленов е убеден, че при замасяването на контактната мрежа и последвалото двукратно подаване на напрежение от дежурния оператор в тягова подстанция Хитрино, по контактната мрежа е протекъл електрически ток.  Мрежата е била замасена именно в зоната на стрелка №5 и гаровия прелез. Първоначалното замасяване и последвалото подаване на напрежение са довели до получаване на искрене и електрическа дъга с голяма мощност и много висока температура.

Цистерната, станала причина за трагедията, не е била годна за експлоатация. Това твърдят в експертизата си проф.д-р инж. Валери Стоилов от Технически Университет – София, катедра „Железопътна техника“ и проф.д-р инж. Симеон Ананиев от ВТУ „Тодор Каблешков“- София.  Последният сертификат за годност е от 01.11.2013 година и  не съдържа информация за одобрена акредитационна процедура в съответствие с европейските стандарти.  Това обстоятелство не е било съобщено от страна на румънския превозвач, възложил на „Булмаркет“ да изпълни транспортирането в българския участък от Бургас до Русе.

Според комплексната съдебно пожаро-техническа експертиза, изготвена от Специализирана научно-техническа лаборатория “Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa, само на едно място в Хитрино са установени разрушения в четирите посоки. Там е епицентърът на взрива. Това е къща, в която е имало печка. Според единия от експертите са установени деформационни повреди вследствие на топлинни натоварвания на печката. По нея обаче “има редица и субективни и обективни въздействия” и не може да се каже дали точно от нея тръгва взрива.

Адвокатите на пострадалите и загиналите при инцидента в Хитрино казаха, че оспорват заключенията на експертизата, особено в частта за печката, но тя бе приета от съда.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!