BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Планират първите автобуси с горивни клетки

Планират първите автобуси с горивни клетки
Източник: FlixBus

Пазарният лидер на международен автобусен превоз в Европа – FlixBus ще инвестира в технология за алтернативно гориво. За реализация на проекта FlixMobility ще работи съвместно с базираното в Германия технологично дружество Freudenberg Sealing Technologies.

Компанията планира превозните й средства да се движат на големи дистанции с горивни клетки, което я прави първата в света с такъв проект. Целта е устойчива мобилност без емисии на въглероден диоксид и затова ще бъдат разработени дори специални автобуси. Започнати са първоначални разговори с производителите им.

Очаква се те да изминават най-малко 500 км до следващото зареждане с водород, което пък ще отнема не повече от 20 мин. Мощността и ускорението им ще отговарят на вече действащите стандарти за автобуси за превоз на дълги разстояния.

Наскоро FlixMobility обяви план за действие в областта на климата, който цели 100% неутралност на CO2 най-късно до 2030 г. Компанията планира да направи всички пътувания с автобуси и влакове, както и всички бизнес процеси, без емисии на въглероден диоксид. Влаковете FlixTrain и електрическите автобуси в Германия и Франция вече се захранват от 100% зелена електроенергия.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!