BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отнетото българско бебе в Германия остава извън семейството

7-месечното бебе Катерина, която беше отнета от социалните служби в Германия, остава извън семейството си. Тя ще бъде настанена в специален дом. Все пак майката ще може да се грижи за детето си, но в социалната служба, под надзор, реши съдът в град Винзен. На бащата е позволено да ги посещава, предаде NOVA телевизия.

Решението по делото не е окончателно, очаква се заключително медицинско становище. От външното ни министерство са осигурили становища и на български лекари. Медиите обаче нямат достъп до написаното в тях.

„Събраните веществени доказателства не позволяват еднозначно да се вземе решението. Целта е да се формира обективно становище по случая – има ли насилие над дете в семейството, начинът на предизвикване на травмите, евентуално виновно поведение”, обясни завеждащият консулска служба Даниел Данов.

Според адвокатка, която се занимава с международно семейно право, подходът на социалните в Германия е стандартен за Западна Европа.

„Цяла Западна Европа всъщност имат една и съща социална система, в която реагират при случаи и хипотези за деца, поставени в риск. А именно незабавно отнемане на детето от семейството, в случай, че говорим за заплаха за живота на детето”, обясни адвокат Йорданка Бекирска.

Детето беше отнето от семейството след преглед при лекар заради катастрофа. Тогава медици в Германия установили, че момиченцето има стар кръвоизлив в мозъка. Според разказа на майката социалните й обяснили, че такъв кръвоизлив се получава от разтрисане на главата на детето.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!