BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оправиха Алепу, че се сетиха за вила “Аглика”

ВАП нареди на ДНСК да провери строежа на вилата на Васил Божков “Аглика” в природен парк “Витоша”. Действията идват, след като Специализираната прокуратура изпратила писмо, че по време на разследване е установено, че на вилата са извършени ненужни преустройства.

На следващия ред обаче преустройствата изведнъж стават евентуални. Дали Специализираната прокуратура ги е установила, или пък просто ги подозира, на този етап остава спорен въпрос. Въпреки дръзките, потвърдителни изкази, използвани в съобщението, по-логично е проверката да се базира само на подозрения, тъй като която и да е прокуратура няма нужната компетенция да установява строителни нарушения, а само да ги потвърждава на база експертни оценки, каквито в случая тепърва ще се извършват от ДНСК.

Това, което ще се проверява е статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с  изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

Тук е време да споменем двеста и трийсет метровия вълнолом, който е изникнал между февруари 2018 и ноември 2019 г. пред морския сарай на Ахмед Доган. За него Биволъ пише, че е озаконен съвсем наскоро. А в Кадастралния регистър на Община Бургас присъства само като проекция, скицирана в морето. Сателитни снимки обаче показват съоражение в завършен вид. В регистъра липсва и описание на няколко постройки около самия вълнолом.

Според закона за кадастъра, обект не може да бъде приет, без да бъде задължително заснет и нанесен в кадастралната карта. Е, явно може. Ама друго нещо си е вила “Аглика”.

Вила “Аглика” е бивша резиденция на Тодор Живков. През 2012 година тя e обявена за продажба на цена 3 млн. евро. През 2015 година Васил Божков я придобива на цена от 4.88 млн. лева. Вилата беше едно от местата, на които бяха извършени обиски през януари месец, когато започнаха проверките на Божков.

Защо “Аглика”?

Неизбежно е да отчетем, че проверката идва на фона на нашумелия скандал с Алепу. Скандал, който не мина между капките, а предизвика обществено недоволство, сезиране на институции и замразяване на строеж на подпорна стена, която много прилича на хотел.

ВАП внесе протест срещу разрешителното за строеж на “Алепу”

Вчера подпорният хотел беше “опакован”, след като миналия понеделник прокуратурата внесе протест и спря строежа. В крaя нa ceдмицaтa рeгиoнaлнoтo миниcтeрcтвo oбяви, чe e нaзнaчилo нoвo гeoдeзичecкo зacнeмaнe, извършeнo oт „Aвтoмaгиcтрaли“ EAД.

На пръв поглед активизирането на институциите изглежда обнадеждаващо за постигането на реален резултат и спирането на бетонизирането на Черноморието. Но така изглеждаше и през декември например, когато премиерът Бойко Борисов изпрати началника на ДНСК да направи спешна проверка за незаконни строежи по южното Черноморие. В нея беше включен и плаж “Алепу”.

ВАП сезира ДНСК за нова проверка на Алепу

Нова информация по наскоро ежедневно обсъждания въпрос няма. Съдбата на Алепу за момента остава неясна, а около подпорния хотел са одобрени още 23 строежа на хотели и ваканционни комплекси, като 4 от тях са на същия инвеститор.

Макар и с леко затишие, за Алепу ще се търсят отговори. Ще се говори и за Синеморец, където природозащитници протестират срещу незаконен строеж.

И кога, ако не сега, Божков е добре дошъл да спаси положението. След бързото повдигане на 18 обвинения срещу хазартния бос, сред които опит за изнасилване и поръчителство на убийство, днес тепърва започваме да разглеждаме законността около строеж, който е там от години. Видим, забележим, посещаван. В природен парк.

Нови 7 обвинения за Божков за убийства и изнасилване

Строеж на престъпника, който грубо отне 700 млн. от данъкоплатците и който тази сутрин обяви, че ще бъде алтернатива на властта с проекта си “Българско лято”.

Божков вече с видео: Промяната е неизбежна /ВИДЕО/

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!