BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража българин, издирван в Румъния

Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража

Окръжен съд – Русе отказа да задържи под стража български гражданин, издирван от властите в Румъния, съобщиха от Съдебната палата.

27-годишния студент М. М. от с. Новград е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в румънския град Крайова за изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от една година. Наказанието му било наложено защото отказал на румънски полицаи вземане на биологична проба.

В румънския Наказателен кодекс отказът е криминализиран, но според българското законодателство не е, подчертават в решението си русенските магистрати.

В съдебното заседание прокурорът е поискал по отношение на М. М. вместо задържане под стража, да бъде взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв., тъй като е неосъждан и има постоянен адрес, на който пребивава.

Съдебният състав като съобразил становищата на страните и всички представени доказателства преценил, че не съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът приел, че с оглед данните за личността му, за осигуряване участието му в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест е достатъчна най-леката мярка за неотклонение подписка.

Определението подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!