BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Около 5 % от учениците в Русенско без възможност за включване в дистанционното обучение

Започва дистанционното обучение в училищата

Около 5 % от учениците в Русенско нямат възможност за включване в дистанционното обучение.

Това съобщи в интервю за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева. 1063 от общо 21 000 ученици нямат достъп до интернет, а 985 са без мобилни устройства, като голяма част от децата се припокриват. Без мобилни устройства са и 18 учители, но РУО в Русе е взело мерки те да получат такива, за да могат да работят.

Росица Георгиева беше категорична, че всички училища имат готовност да започнат дистанционното обучение, като всяко учебно заведение ще използва позната за него интернет платформа. За учениците без интернет достъп, които са предимно от уязвимите групи, са разработени два варианта. Единият е да се оставят писмени материали в кметствата на малките населени места и при медиаторите. На тези, които имат телефони, но не са смарт устройства, учителите ще звънят и ще поставят задачи.

Програмите на училищата са така съобразени, че да може малките ученици да не се задържат пред екрана повече от 20 мин., а по-големите да остават пред него половин час. През следващите две седмици няма да се преподава нов материал и няма да бъдат изпитвани учениците. Няма и да бъдат писани отсъствия.

„60 процента от учебния материал вече е преподаден, така че няма никаква опасност годината да бъде нулева. Ако ситуацията не се подобри изпитите от Националното външно оценяване ще се проведат върху взетия до момента материал“, каза още Росица Георгиева.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!