BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обществото иска справедливи присъди за жестоките убийци!

Обществото иска справедливи присъди

Обществото иска справедливи присъди за извършителите на тежки криминални престъпления. Това, за пореден път показа обществената реакция след поредното тежко криминално престъпление – изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин.

До голяма степен престъплението е аналогично с това, което се случи преди малко повече от 9 месеца край дунавския бряг – изнасилването и убийството на Виктория Маринова. Тогава извършителят Северин Красимиров се възползва от правото си на съкратено съдебно производство, благодарение на което избегна доживотната присъда и получи 30-годишна присъда.

Като журналист и качеството си на лично засегнат, като свекър на покойната Вики, не мога да остана безразличен към този пореден варварски акт.

Вероятно от същия чл. 371, т.2 от НПК ще се възползва и Мартин Трифонов. Адвокатът му ще го посъветва да се признае за виновен и така ще намали присъдата си. От юридическа гледна точка всичко е изрядно – законът е предвидил подобна възможност, нормално е защитата за се възползва от нея. Ангажиментът на защитата по принцип не е установяването на истината, а постигането на максимално ниска присъда на подзащитния.

Не така обаче стоят нещата от гледна точка на обществото. То е в правото си и иска справедливи присъди за извършителите.

Затова преди 2 месеца близки и колеги на Вики започнахме борба за промяна на НПК в смисъла, извършителите на тежки криминални престъпления да не могат да се ползват от привилегията на чл. 371 т.2 за съкратено съдебно производство. Инициирахме среща с част от русенските депутати, на които представихме конкретни предложения за промяна на законовите текстове. За съжаление, разговорите бяха забавени от изборите за европейски депутати, сега от парламентарната ваканция, непосредствено след нея пък политиците ще влязат отново в предизборна борба – този път за местните избори. Според съобщения в пресата, от ВМРО са в парламента внесли предложение за промяна в НПК. Песимист съм обаче, че до края на тази година те ще влязат за обсъждане дори в правната комисия. Което означава, че още не един и двама престъпници ще се разминат със заслуженото, справедливо наказание.

Привържениците на запазването на сегашната законова уредба изтъкват, че правосъдието и наложеното от него наказание трябва да извеждат на преден план възпитателния елемент. Тоест, основната цел трябва да бъде превъзпитанието, а не наказанието.

Да, така е. Но трябва да мислим за нашите деца и в дългосрочен план. Един от най-големите римски философи – Луций Аней Сенека казва: „Едно престъпление открива път на друго“. Това нещо ще продължи да се случва, а не трябва…

А и основен принцип на римското право е, че истината трябва да се роди в спора между защитата и обвинението – на базата на тежестта на доказателствата и аргументите, които всяка една от страните ще представи, а независимият съд да определи справедливо наказание. Лично за мен като гражданин смисълът на правораздаването е в това.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!