BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обединяват всички ВиК в държавен холдинг

Проект за учредяване на еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие с капитал ВиК холдинг ще бъде приет от Министерски съвет. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

“Български ВиК холдинг” ЕАД София  ще е изцяло държавна собственост с капитал 1 млрд.лева, а средствата ще дойдат от бюджета за 2020г., като се увеличат финансите за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това обясни неговият лидер Петя Аврамова.

ВиК холдингът ще придобие всички ВиК дружества, както и тези, свързани с изграждане и ремонт на инфраструктурата. Институцията ще се управлява от министъра на МРРБ и ще има Управителен и Надзорен съвет, за да не се допускат нарушения.

Задача на новата структура ще е  да контролира, да провежда консултации, участие и финансиране, свързани с дейностите по оперативните програми с цел дългосрочно осигуряване за устойчив модел на сектор ВиК и гарантиране на качествени услуги.

Предвижда се в срок от 6 месеца от учредяването акциите и дяловете, които държавата притежава във всички ВиК, да бъдат внесени капитално чрез вноски. Така ще се увеличи капиталът на компанията.

Идеята бе подкрепена и от Министерствата на икономиката и на околната среда и водите.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!