BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма български университет в ТОП 1000, според световна класация

oxford

Ново мащабно проучване определи най-добрите университети в света, предава Би Би Си.

Като цяло доминират основно висши учебни заведения от САЩ, поне в челната десетка. За четвърта поредна година обаче първото място заема британският университет в „Оксфорд“.

1. Британският университет в „Оксфорд“

2. Калифорнийският технологичен институт

3. Кеймбриджкият университет

4. Станфордският университет

5. Масачузетският технологичен институт

6. “Принстън”

7. “Харвард”

8. “Йейл”

9. Чикагският университет

10. Имперски колеж Лондон

В цялостната подредба, която включва 1300 висши училища в 92 държави, се забелязва и тенденцията университетите в Азия (особено тези в Япония и Китай) да се изкачват. Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран.

Класацията взима предвид характеристики като качеството на преподаване, обема и репутацията на направените изследвания, честотата на цитирания на изследванията в научни трудове и международните връзки на университетите.

От българските висши учебни заведения  единствено Софийският университет е в списъка. Той не е класиран на точно определено място, защото на всеки университет след 1000-та позиция, на сайта на организацията, която изготвя подреждането, е отбелязано само 1001+, с което се индикира класиране извън първите хиляда.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!