BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нощният труд догодина: не по-малко от лев на час

Предложение за обвързване на нощния труд с минималната заплата е публикувано от социалното министерство. Според промяната в наредбата минималната ставка за нощен труд трябва да 0,15 на сто от минималната заплата, но не по-малко от един лев на час.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2021 г.

В момента тя е 25 стотинки на отработен час за времето между 22.00 часа и 6.00 часа сутринта и не е променяна от 2007 година насам. От тогава до днес обаче минималната заплата е увеличена 3,4 пъти. Така през 2020 г. размерът на заплащане на нощния труд е едва 0.04% от минималната заплата.

Наред с това, за периода 2008-2019 г. е отчетено повишаване на хармонизирания индекс на потребителските цени от 26 процента. Това на практика води до намаляване получаваното възнаграждение за нощен труд.

По данни на Евростат 8,1 % от служителите в България понякога полагат нощен труд – това са близо 300 хиляди души, а за други 150 хиляди полагането на нощен труд е обичайно.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество имаше единодушие за увеличаването на ставката на 1 лев на час, но работодателите се обявиха срещу нейното обвързване с минималната работна заплата.

Синдикатите подкрепят предложението на правителството.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Срокът за обсъждане е до 11 юни.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!