BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови 40 000 прасета „заминават в отвъдното“

40 000 прасета трябва да бъдат умъртвени заради заболяването Африканска чума по свинете.

Този път болестта е открита във с. Брестак, където е най-големия свинекомплекс във Варненско. Заради огнището на болестта в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение.

Пробите са взети като пасивен надзор след обявяването на огнище на заразата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево, тъй като е било установено, че в него са доставяни свине от фермата във варненското село.

За загробване на умъртвените животни е отреден парцел с обща площ 17 дка, в непосредствена близост до свинекомплекса. По думите на областния управител на Област Варна Стоян Пасев умъртвяването на животните ще приключи около края на следващата седмица.

Представители на областната Дирекция по храните ще влязат на проверки дали се отглеждат прасета в стопанства тип „Заден двор“ в съседните на комплекса селата Брестак и Киселово. Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на животните.

Репортаж от с. Брестак гледайте в емисията новини на ТВН.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!