BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новите съдебни заседатели в Окръжен съд – Русе положиха клетва 

Новите съдебни заседатели към Окръжен съд – Русе за мандат 2020-2023 година положиха клетва днес.

Церемонията се състоя в Мраморната зала на Съдебната палата в града. Пред Общото събрание на съдиите те се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието. И.ф. председателат на съда г-жа Анета Георгиева ги приветства и ги призова да осъзнаят високата отговорност на това, в което се заклеха. След ритуала за полагане на клетвата всички заседатели подписаха клетвени листове.

Веднага след това съдия Александър Иванов, който е преминал курс за обучител към НИП, им проведе начално обучение, запознавайки ги с основите на наказателното право и процес, ролята им при разглеждането на делата и специалните разпоредби на ЗСВ и НПК. Заседателите научиха, че имат равни права и задължения със съдиите, както и в кои случаи следва да се отведат от разглеждането на конкретно дело. Със съдействието на административния секретар госпожа Тонка Филипова и системния администратор господин Георги Георгиев бе направена демонстрация на системата за случайно разпределение на съдебните заседатели, като бяха определени такива за делата, насрочени за 10.01.2020 и 13.01.2020 г. До преразпределение не се стигна, тъй като избраните потвърдиха ангажимента и така вече са утвърдени първите за 2020 година съдебни състави по наказателни от общ характер дела.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!