BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 120 души под карантина в Русенско, строг контрол на “Дунав мост”

По информация на РЗИ – Русе повече от 120 души в Област Русе са под домашна карантина заради новия коронавирус. Те ще трябва да стоят вкъщи за различен период от време, съгласуван с изискванията от заповед на Министерство на здравеопазването.

В следствие на затварянето на границите за 15 рискови държави, на ГКПП “Дунав мост” трафикът на товарни автомобили е доста интензивен, обясни директорът на Гранична полиция в Русе Димитър Чорбаджиев.

По думите му на излизане от страната опашката от камиони е около 7 км, а на влизане – 10 км. В заповедта на министъра са описани 4 хипотези, според които се извършва преминаването и карантинирането на водачите на товарни автомобили.

  1. Чужди граждани, които пътуват транзитно през страната

Те се организират в групи по 10-ина и автомобили на ОДМВР ги съпровождат щафетно през различните области, докато стигнат друга граница. Целта е водачите да не спират по бензиностанции и други места, където могат да създадат предпоставки за разпространение на вируса.

2. Български гражданин се прибира от чужбина и остава в България

Той се поставя под домашна карантина за 14 дни, попълва анкетна карта и получава предписание от РЗИ за мерките, които трябва да спазва.

3. Български гражданин пристига в страната, за да разтовари или натовари, след което отново заминава.

Той трябва да обяви колко дълго ще престои в страната, като за това време се поставя под карантина. В момента, в който стоката е организирана, карантината му се прекратява и той напуска отново страната.

4. Чуждестранен гражданин пристига, за да разтовари стока.

Той има срок от 24 часа да приключи с дейността си в страната, като своевременно се уведомява и обекта, към който се е насочил.

Служители на РЗИ проверяват лицата, които преминават през границата. Мери се температурата на всеки и в случай на проява на симптоми се предприемат съответните мерки. За момента не са установени такива.

Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов коментира, че РЗИ, полицията и кметовете на населени места осъществяват контрол ежедневно дали хората спазват карантинния срок. Към момента не са установени нарушения.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!