BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Матурите ще са на 1 и 3 юни, отпадат част от темите

Отпадат два от изпитите

1-ви и 3-ти юни са датите на държавните зрелостни изпития, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература, и на 17 юни по математика. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега. Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още Вълчев.

Тази година задължителните матури ще започват с час по-късно – в 9.00. В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно “Железния светилник” на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда.

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

От изпита по БЕЛ след 7 клас отпадат въпросите за сложните изречения, както и по темите за произведенията “Бай Ганьо”, “Заточеници”, “Неразделни”, “По жътва” и “По жицата”. В препитването по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи. Всички тези теми обаче ще се изучават.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!