BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лятото си отива, идва есента

лятото си отива, идва есента

Температурите падат, листата на дърветата сменят цвета си – всички признаци, че лятото си отива и идва есента. Това ще стане днес, в 10 часа и 50 минути астрономическата есен официално ще настъпи в България.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Началото на астрономическата есен започва в момента, в който центъра на слънчевият диск пресича низходящо проекцията на земния екватор или се намира в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. В Северното полукълбо астрономическата есен идва на 22 или 23-ти септември. Това е и денят на есенното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

23 септември е първият есенен ден. През тази година, поне в началото,  „златният” сезон ще бъде топъл от миналогодишния, прогнозират метеоролозите.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!