BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловците в Русенско отменят протеста

Ловците в Русенско отменят насрочения за неделя

Ловците в Русенско отменят насрочения за неделя, 15 септември, протест. Това стана ясно след среща между зам.-мнистъра на земеделието Атанас Добрев, областния управител Галин Григоров и представители на ловни сдружения от региона. Ловците планираха да излязат в неделя по обед на Дунав мост, за да изразят несъгласието си с крайните мерки и ограниченията, наложени им заради африканската чума по свинете.

Протестът бе предизвикан заради наложените поради заболявания ограничения на ловджиите заради африканската чума по свинете. Исканията им бяха за отменяне на забраната за групов лов и допускането им до ловните полета.

По думите на областния управител са взети необходимите мерки и са преразгледани условията за откриване на ловния сезон. До няколко дни се очакват и конкретните указания от Българската агенция по безопасност на храните.

Предстоят да се приемат и законодателни промени, които предвиждат удължаване на срока за лов с два месеца – до средата на март. Те ще позволят да се изтегли датата за групово ловуване на дива свиня с кучета и на практика колективният лов да се разреши до 15 март.

Според областния управител намаляването на популацията на дивите прасета може да стане и по-рано, за да не засегне бременни свине.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!