BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Край на извънредното положение от 13 май, мерките продължават да действат още 2 месеца

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов. То ще отпадне на 13 май, когато изтича срокът му. По думите на Горанов обаче, противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли. Те ще могат да бъдат променяни с подзаконови актове на министъра на здравеопазването по предложение на държавния санитарен здравен инспектор.

Останалите мерки, включително икономическите, ще продължат да действат още два месеца. Вече преминаваме към действия за възобновяване на социално-икономическия живот, каза финансовият министър.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обем и обхват, обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Това означава да се възобнови разглеждането не само на спешни наказателни дела, но и на общите производства в гражданското съдопроизводство. Единствените ограничения, които ще останат частично, са в областта на дейността на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки във връзка със събирането на задължения.

Удължават се и сроковете във връзка с документите на чужденци, пребиваващи в България. Мерките, приети в Кодекса на труда във връзка с неплатения отпуск , остават.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!