BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КПКОНПИ иска отнемане на близо 10 млн.лв. от бивш финансов министър

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) внася в съда иск за отнемането на имущество за над 10,8 милиона лева срещу бившия финансов министър Стоян Александров и свързани с него лица.

С друго свое решение Антикорупционната комисия ще иска да бъде отнето на имущество за не по-малко над 450 хиляди лева от бизнесмена Иво Прокопиев и неговата съпруга.

Разследването срещу Александров е за извършването на банкови сделки без съответно разрешение, от което са получени значителни неправомерни доходи, както и за данъчни престъпления.

Миналата година прокуратурата обвини финансиста, че от ноември 2002 до февруари 2015 година е давал заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18% в българска и чуждестранна валута на общо 61 физически и юридически лица.

Пак, без да има право на това, Александров е предоставил и общо 13 кредита в лева и евро.

Антикорупционната комисия иска отнемането на офиси, складове, жилища в различни градове, игрална зала с коктейл-бар, лек автомобил и  дружествени дялове и парични средства по сметки в различни банки до претендираната сума от над 10 милиона.

По отношение на Иво и Галя Прокопиеви Антикорупционната комисия иска отнемането на пари и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург, за малко под половин милион лева.

Това е поредно искане срещу имущество на семейство Прокопиеви. “По никое едно от производствата, отнасящи се до Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД”, уточняват от КПКОНПИ.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!