BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът създаде 50 нови милиардери

Една година след като светът бе обхванат от пандемията COVID-19, която парализира икономиката, последствията от коронавируса вече започват да се виждат. Докато много сектори все още се опитват да се удържат на повърхността, много фирми и фармацевтични компании, фокусирали работата си върху вируса, получават плодовете от усилията си.

Биотехнологичните лаборатории, фармацевтичните компании и производителите на медицински изделия и екипировка, забогатяха през тази година от нарастващото търсене на здравни продукти в борбата с коронавируса. В ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и други държави вече започнаха да ваксинират своето население срещу Covid-19 с ваксините, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които пък отбелязаха огромен скок в стойността си от януари 2020 г. насам.

Според изчисления на списание „Форбс“, през 2020 г. са добавени общо 50 нови милиардери в здравния сектор. Сред тях са изпълнителните директори на фирмите, създали първите успешни ваксини – Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, и Стефан Бансел, шеф на Moderna.

„Не става въпрос само за ваксини – компаниите, разработващи лечение с антитела и лекарства, които да помогнат на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара“, отбелязва списанието.

Угур Шахин

Германският лекар от турски произход, практически неизвестен в началото на годината, създаде BioNTech през 2008 г. със съпругата си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нараснали със 160% благодарение на ваксината, разработена съвместно с Pfizer.

Сега компанията струва 4,2 милиарда долара, а съоснователят – издигнат като нов милиардер от Forbes – притежава около 17% от акциите.

Стефан Бансел

Главният изпълнителен директор на Moderna притежава около 6% от американската биотехнологична компания, която също е разработила ваксина срещу Covid-19.

Бансел стана мултимилионер през март, след като продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е увеличила с повече от 550% от началото на годината. Сега, според Forbes, французинът “струва“ 4,1 милиарда долара

Юан Липинг

В „топ 3“ е Юан Липинг, който притежава 24% от основния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai – китайският производител на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, регистрира скок с 90% на акциите си от началото на 2020 г., като нетната стойност на Юан Липинг е 4,1 млрд. долара, според „Форбс“.

В топ 20 на милиардерите в медицината за 2020 г. на „Форбс“ има 10 китайци, както и още двама американци от „Модерна“ – Тимъти Спрингър и Робърт Лангър.

В класацията на Forbes с имената на 50 души в сектора, станали милионери през тази 2020 г., са бизнесмени, които имат отношение както към ваксините, така и с производството на медицинското оборудване за борба с коронавируса, разпространението на лекарства, маски или необходимите продукти в болниците, наред с други медицински услуги и продукти, за професионалистите и за населението.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!