BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Варна: Има планктон, а не замърсяване на залива /ВИДЕО/

Потребители в социалните мрежи сигнализираха за огромно замърсяване в района на варненския залив. Там се намира и скъсаната траба за отходни води, която в момента се ремонтира. Във варненското езерото пък преди дни изплуваха тонове умряла риба.

Водопроводът е на няколко стотин метра от морска гара. Снимки, които се разпространяват в интернет показват потъмняване, което се движи към плажната ивица.

Според Община Варна, която е собственик на дефектиралия тръбопровод – опасност от екокатастрофа няма.

“Това, което се вижда на снимките, всъщност са два вида планктон – тъмен и светъл. Затова така контрастно изглежда на фотографиите, които се тиражират в медиите. Тъмният планктон, който е в езерото, гранични с тюркоазно синия, който е от страната на морето. Това тъмното, което се вижда – не са фекалните води – преди цъфтежа никаква разлика в цвета на водата нямаше.”, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Дефектиралият тръбопровод е пуснат в експлоатация през 2011 г. – две години след първата копка. Проблем с него е забелязан през август миналата година, но заради неуспешни опити за връзка с гръцката фирма изпълнител за гаранционно отстраняване, на Община Варна бяха отпуснати средства от министерството на регионалното развитие за ремонт.

“Аварирал е – факт е, има тема, която вече се работи по нея и по решаванто на въпроса. Специализираната фирма, водолазите в случая, ще работят активно, за да може максимално бързо течът да бъде отстранен.”, казва кметът.

От Общината посочиха, че всички показатели на водата се следят постоянно. Данните на Басейнова дирекция говорят за кислороден дефицит, но все още няма яснота за химичния анализ. КЕВР започва проверка на ВиК-Варна заради замърсяването на варненския залив.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!