BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И БАН в битката: До три месеца ще се справим с епидемията

допълнителни 15 млн. лв.

“Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза. ”

Това каза на брифинг в Министерски съвет проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН. По думите му предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от изчисленията и прогнози, които правят.

От днес екип на БАН – учени, математици, статистици ще помагат в битката с коронавируса, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

“Създаването на математически модели е изключително важно за Националния оперативен щаб с оглед на достъп до ценна информация за пренасочванте на ресурси и специалисти за справяне с епидемията. Ценни са и фундаменталние заключения как се движи епидемията, за да знаем какво да очакваме”, каза проф. Мутафчийски.

“Работим от известно време, с цел да използваме математически модели, които се използват в областта на епидемиологията, за да можем да даваме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с развитието на коронавируса”, каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!