BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изградиха катерачен маршрут 75 години РУ край х. „Алпинист“

В последните дни на юбилейната за Русенския университет 2020 година успешно приключи една от най-атрактивните дейности, включени в цялостния календар на празничните събития за честване на 75-годишнината на висшето училище.

Трасиран и екипиран по правилата на Международната федерация по катерене и алпинизъм (UIAA) бе премиерен катерачен маршрут на скалите до хижа „Алпинист“ край с. Басарбово.

на Русенския университет, 65-годишнината на университетския спорт и 60-

Турът е с дължина 23 м, изключително интересен и техничен. Той e от високата предполагаема 6-та категория по единната класификация на UIAA и ще носи името „75 ГОДИНИ РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ“.

Екипирането на маршрута е извършено с дълготрайни неръждаеми материали, отговарящи на съответните стандарти. Поставени са съобразно посочената от производителя технология.

Главният инициатор за новото предизвикателство за катерачите от Русе, страната и съседна Румъния е опитният алпинист, председател и треньор на Клуба по спортно катерене и алпинизъм „Академик“, Теодор Стойчев.

Първото премиерно изкачване по новия тур е осъществено на 3 януари 2021 г. от инж. Георги Георгиев, докторант в катедра „Компютърни системи и технологии“, които също е участник в екипирането на маршрута.

Новият тур на катерачите „академици“ стана възможен  с подкрепата на Русенския университет, който осигури специалните клинове, лепила и други съоръжения за екипиране на маршрута. За успеха активно съдействаха Университетският спортен център и Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!