BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Затварят стадиони заради недостатъчен брой тоалетни?

Доста отбори от родните първенства може да се принудят да играят домакинските си мачове на чужд стадион, заради … недостатъчен брой тоалетни на клубните им стадиони.

Това става ясно от нова наредба за национално и клубно лицензиране в България, която влиза в сила от началото на новата година. В нея е записано, че стадионите трябва да бъдат оборудвани с не по-малко от 1 тоалетна за 125 зрители – мъже и 1 тоалетна за 50 зрители – жени. Това означава, че при стадион с капацитет 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени), какъвто е Градския стадион в Русе, задължително е да има 116 тоалетни – мъже и 10 тоалетни – жени. Тоалетните за дами задължително трябва да са със седалки, мъжките – с писоари.

Сред другите изисквания е този за минимален капацитет на стадионите. За Първа лига той е намален наполовина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата трябва да са минимум 800. В наредбата пише, че е препоръчително минимум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. А по принцип БФС, позовавайки се на изискванията на УЕФА, препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това означава, че стадион за 15 хил. души трябва да има поне 1050 покрити места. А е препоръчително покритите места да са минимум 5000.

Клуб, който не може да покрие новите наредби, ще трябва да домакинства на чужд стадион.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!