BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва проверка на руската ваксина за одобрение в ЕС

Започва оценка на руската ваксина срещу коронавирус  „Спутник V“, съобщават от Европейската агенция по лекарствата.

Оценката е свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС. От Агенцията отбелязват, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството. Очаква се сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат. Според агенцията обаче, засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

На брифинга на НОЩ днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че България е в готовност да започне да прилага и тази ваксина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!