BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва загробването на 40 хиляди свине във Варненско

Започва умъртвяването на животни от свинекомплекса в Брестак. Там преди дни бе открит пагубния за страната вирус африканска чума . Фермата е свързана с другия комплекс, в който бе открито наличие на болестта – с. Никола Козлево. Все още не е ясно откъде е тръгнала заразата и къде е било първичното огнище.

По време на заседанието на областната епизоотична комисия във Варна стана ясно, че се е наложило да бъде определена нова площадка за загробване. В първоначално избраното място имало скали, които няма как да бъдат взривени заради намиращ се наблизо газопровод. Областния управител Стоян Пасев поясни, че новата площадка е съгласувана с всички институции и също е съвсем близо до свинекомплекса.

Георги Чобанов от Министерството на земеделието и храните съобщи, че евтаназията на животните започва от днес и се очаква да продължи 10-тина дни. Бе взето и решение кметовете на общините от Варненско да представят списък с наличните животни в стопанства до края на януари.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!