BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва данъчната кампания за 2021 г.

От днес, 11 януари, започва данъчната кампания  за 2021 г., напомнят от Националната агенция по приходите.

От тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция. Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

През март 2021 г. след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане  и през следващата  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите 30 април, напомнят от приходната администрация.

През 2020 година в офиса на НАП в Русе са подадени от гражданите 16 024 бр. годишни данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, като 10 122 жители на русенска област са използвали ПИК, а още 3 031 квалифициран електронен подпис. Така общият дял на изпратените по интернет декларации достигна 82 %, докато през 2019 година е бил 51 на сто. На гишетата в офиса миналата година  са били приети  1 969 бр. формуляри, а със съдействието на пощенските оператори още 889 бр. декларации.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!