BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започват „мръсните дни“, секс не се препоръчва

Започват „мръсните дни“

Непосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват „мръсните дни“ или Погани дни. Те траят до Богоявление (Йордановден), който отбелязваме на 6 януари.

Според вярванията през този период излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, зли сили и болести. За предпазване от тях се спазват редица забрани за работа: пране, миене на глава, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и др. Седенки и сватби не се правят.

През „мръсните дни“ не се излиза, след като залезе слънцето. Единствено маскираните персонажи, като коледарите и сурвакарите (мъжете с кожи и маски на лицата), могат да се движат безпрепятствено. Защото тези персонажи са връзката между отвъдния и нашия свят. Точно в тези дни те посещават и са духом с всички починали хора  и близки.

С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек, е свързана забраната и за полово общуване. Ако пък се случи да се роди дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват и обличат ризка, за да не се превърне в караконджол. За предпазване от злите сили всеки носел в дрехите си чесън. Новогодишните карнавални обичаи и игри също целят прогонването на демоните.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!